Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΜΑΚΡΟΝ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΜΑΚΡΟΝ

Στο Προεδρικό Μέγαρο Μαξίμου προ ολίγων ημερών υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος τον κ. Μακρόν και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο νέος, Γάλλος ηγέτης, φύσει και θέσει, που αναδείχθηκε πρόσφατα στις εκλογές, προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο και διακρίνεται για τις μετριοπαθείς του ιδέες στο πολιτικό στερέωμα της χώρας του. Μαζί του είχε και τη σύζυγό του κ. Μπριτζίτ Μακρόν καθηγήτρια λογοτεχνίας και Λατινικής γλώσσας.

Ομάδα είκοσι επιχειρηματιών Γαλλικών οικονομικών κολοσσών του ενεργειακού και βιομηχανικού τομέα και καθώς και εμπορικού παροχής υπηρεσιών, συνόδευαν τον Πρόεδρο σε ενδιαφέρουσες επαφές για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η διείσδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια η προώθηση των προϊόντων της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπισθεί – αναχαιτισθεί με Ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.

Ως δεύτερη οικονομική δύναμη η Γαλλία μετά την πρωτοκαθεδρία της Γερμανικής υπεροχής, με την εθελούσια αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, αναβαθμίζεται ολοταχώς ο ρόλος της φίλης Γαλλίας.

Επιπρόσθετα να μην ξεχνούμε ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. απαρτίζεται από πέντε μεγάλες χώρες: Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία που έχουν καθεμιά το αποκλειστικό δικαίωμα του ΒΕΤΟ – αρνησικυρίας, δηλαδή ακύρωσης οποιασδήποτε απόφασης του συμβουλίου.

Η μεγάλη εμπειρία της Γαλλίας στα πυρηνικά, βοήθησε την Ιαπωνία μετά το τσουνάμι που προκλήθηκε και έβλαψε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα. Η πρωτοπορία στην κατασκευή πολύ μεγάλων αερογεφυρών μήκους χιλιομέτρων, όπως του Ρίου – αντιρρίου στον Κορινθιακό κόλπο που αντέχει σε σεισμό ακόμη και 12 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με ελαστικότητα στα υποθαλάσσια πέλματα που έχει, καθιστά τη Γαλλία σε ηγέτιδα δύναμη στις κατασκευές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ρενώ, Πεζώ και Σιτροέν με Γαλλική φινέτσα – γούστο, είναι βιώσιμες κερδοφόρες επιχειρήσεις για την απασχόληση των εργαζομένων. Τα θρυλικά αεροπλάνα κονκόρτ που έπαυσαν προ ολίγων ετών να κατασκευάζονται, σήμερα η Γαλλία μετέχει στην Ευρωπαϊκή παραγωγή των αιρ – μπας αεροπλάνων που πραγματοποιούν καθημερινά υπερατλαντικές πτήσεις και όχι μόνο.

Ο κ. Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών επί Προεδρίας Ολάντ, έχει την πείρα στην πράξη, αλλά και τη θεωρία, αφού έχει σπουδάσει Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Γνώστης του αρχαίου Ελληνικού μας πολιτισμού, μίλησε από το βήμα της Πνύκας με πρόφορά Ελληνική και στο κέντρο της Αθήνας έτυχε θερμής υποδοχής των απλών πολιτών αυθόρμητα, όπως φάνηκε από τη βόλτα του στο εμπορικό κέντρο με τη σύζυγό του.

Η πολύ καλή επικοινωνία του κ. Μακρόν σε όλες  τις εκδηλώσεις παρουσίας του στην Αθήνα, καταγράφονται στα θετικά των πεπραγμένων της επίσκεψής του. Μέλλει να δούμε και στη συνέχεια τη συνέπεια των υποσχέσεων στήριξης των ελληνικών συμφερόντων στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Πληροφορικά ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας, ότι το Παρίσι πέρα από το ότι είναι κέντρο μόδας, είναι και κέντρο της Ευρωπαϊκής διανόησης ανέκαθεν και η πόλη αυτή έχει τα περισσότερα μοναχικά διαμερίσματα κατοικημένα, σε σύγκριση από όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης. Η Γαλλική γλώσσα κομψή και ποιητική στην προφορά, ορθά αποκαλείται γλώσσα της διπλωματίας.

Γνώστης ο ίδιος ολίγων Γαλλικών ως μαθητής των τριών τάξεων του Λυκείου, αγαπώ μετά τα αρχαία και νέα Ελληνικά, όταν ακούω να ομιλούν τη Γαλλική επισκέπτες τουρίστες.

Οι φιλελεύθερες ιδέες του Γαλλικού διαφωτισμού που επηρέασαν βαθύτατα ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα, κοσμούν ακόμη και σήμερα τον Ευρωπαϊκό μας πολιτισμό – κουλτούρα.

Όλα τα προλεχθέντα ας θεωρηθούν ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα φιλικά αισθήματα του κ. Μακρόν, κατ’ επέκταση όλων των Γάλλων.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ