ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Με την κορύφωση της διεθνούς κοινής γνώμης συμπίπτει και η λήξη της ταλαιπωρίας ολόκληρου του Ισπανικού λαού με το πρόβλημα που ανέκυψε στην αυτόνομη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας.

Ο ηγέτης κ. Πουτζδεμόν μαζί με πέντε άλλους συνοδοιπόρους του, ήδη βρίσκονται ασφαλείς στις Βρυξέλλες Βελγίου με αεροπορική πτήση από την πόλη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας. Οι επιδέξιοι χειρισμοί τόσο της Μαδρίτης όσο και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφεραν θαρραλέα να απαγκιστρώσουν το πρόβλημα – γόρδιο δεσμό μιας χώρας μέλος της. Η προσεκτική διευθέτηση όλων των πτυχών της κρίσης και η αίσια χαλάρωση, ήταν σίγουρα έργο της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, χωρίς μετωπικές συγκρούσεις βίας των δύο πλευρών Μαδρίτης – Καταλονίας. Από νομικής πλευράς η άρση της αυτονομίας της Καταλονίας επιφέρει ηρεμία κοινωνική σταδιακά στους πολίτες της που ήταν διχασμένοι με την έξαρση των συλλαλητηρίων και διεκδικήσεων σε κλίμα φόρτισης – πόλωσης.

Η διεκδικούμενη απόσχιση της πλούσιας Καταλονίας κατά τα άλλα, στόχευε ευθέως τη διάσπαση της ενότητας της επικράτειας της Ισπανίας των σαράντα εκατομμυρίων πολιτών της. Οι οικονομικές επιπτώσεις της οικονομίας της θα ήταν ανυπολόγιστες έως καταστροφικές. Η αντιπαλότητα και η εχθρότητα που θα ακολουθούσε με συγκρούσεις και απώλεια ανθρώπινων ζωών θα είχε ισοπεδώσει την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αναφερόμαστε σε καταστροφολογίες και μοιραία γεγονότα, αλλά δειγματοληπτικά παρουσιάζουμε και τη δυσάρεστη πλευρά για πληρέστερη σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών μας που σίγουρα επιθυμούν να πληροφορηθούν εκτενέστερα.

Η επιλογή μετοικεσίας – αλλαγής κατοικίας του κ. Πουτζδεμόν και των συντρόφων του στο Βέλγιο, όπου θα ζητήσουν άσυλο και είναι σίγουρο ότι θα τους παραχωρηθεί, έχει διπλό επιτυχές στόχο.  Αποσοβείται αμέσως ο κίνδυνος ταραχών στην εστία ανάφλεξης με την εθελούσια σίγουρα σύμφωνη γνώμη και των αποχωρησάντων για το Βέλγιο. Επιπρόσθετα η επιλογή του Βελγίου, ως κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νοηματοδοτεί και άριστη επιλογή των ιθυνόντων του Ευρωκοινοβουλίου που θα έχει την ευχέρεια να αναζητήσει από κοντά συνεχώς όλα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στο πρόβλημα της Καταλονίας, που είναι συγχρόνως και πρόβλημα συνολικά ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως μεγάλη οικονομική δύναμη η Ευρώπη στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, έχει την απαιτούμενη πείρα και εξειδικευμένη γνώση για να επιλύσει σωστά και ειρηνικά όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων.

Αλληλεγγύη απλούστατα επιδεικνύει για τη συνοχή – ενότητα των μελών χωρών της και αυτό υπαγορεύεται από τη στοιχειώδη ανάγκη διοίκησης εποπτικών αρχών στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου που εκπροσωπούνται όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την προσεκτική εξέταση όλων των προβλημάτων της Καταλονίας, συνδυαστικά εκ μέρους της Μαδρίτης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση και δικαίωση με την τέχνη και κουλτούρα του συμβιβασμού.

Δεν προτρέχουμε ούτε προεξοφλούμε τον ρουν των γεγονότων. Η κριτική ματιά της εξέλιξης των δρώμενων των τελευταίων ημερών που παρουσιάζει η κινητικότητα των Ευρωπαϊκών θεσμών στην Ισπανική κρίση, μας βοηθεί να μην ανησυχούμε για την πορεία της τελικής επίλυσης που δεν μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θα περάσει εύλογος χρόνος – καιρός για να καταλαγιάσει και η οξύτητα ή ο τυχόν φανατισμός, για ορθολογική επίλυση αρεστή στις εμπλεκόμενες πλευρές και βιώσιμη μακροχρόνια.

Η εξισορρόπηση συμφερόντων και διεκδικήσεων, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για μια ρεαλιστική – πραγματιστική απόφαση που θα ενώνει πάλι ολόκληρο το λαό της Ισπανίας σε μια συνύπαρξη ειρηνική και μακροχρόνια.

Το πιστεύουμε και το ευχόμαστε.

Πέτρος Πρ. Γούλιος