Απάντηση Προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Φλώρινας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

 

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Φλώρινας, θα ήθελα να απαντήσω στους 3 γιατρούς (Δ/ντη Ουρολογικής Κλινικής ( Κωτακίδης Γεώργιος)

Δ/ντη Γυναικολογίας/Μαιευτικής ( Κοσκοσάς Ιωάννης)  και Δ/ντρια Αναισθησιολογικού (Τριανταφυλλίδου Ελεούσα) και στην Νοσηλεύτρια Προϊσταμένη των ΕΙ, Τόϊτου Χρυσούλα, οι οποίοι στις 2/8/2017 έδωσαν συνέντευξη τύπου σε όσα αφορούν τον Σύλλογο νεφροπαθών και την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

 

Κε Κοσκοσά, είπατε σχετικά με τον Σύλλογο μας ότι : « δεν συνεδριάζει ποτέ» και «ότι ένας αποφασίζει και ένας γράφει» και «ένα άτομο είναι όλος ο Σύλλογος Νεφροπαθών».

 

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά όποιος σας έδωσε αυτές τις πληροφορίες δεν σας τα είπε καλά.

Αυτός λοιπόν που σας διοχετεύει τις πληροφορίες και τυχαίνει να το γνωρίζουμε δεν παρευρίσκεται σε κανένα σχεδόν κάλεσμα του Συλλόγου, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, πρόσφατα μάλιστα μου ζήτησε να υπογράψω εγώ στην θέση του δηλώνοντας μου ότι συμφωνεί σε ότι αποφάσεις πάρουμε.

 

Ως Πρόεδρος λοιπόν του Συλλόγου μας και σύμφωνα με το καταστατικό μας, εκπροσωπώ τους συνασθενείς μου όπου είναι ανάγκη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποφασίζω μόνη μου.

 

Να σας υπενθυμίσω επίσης κε Κοσκοσά, ότι 2 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας , έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε δύο πολύ σοβαρές επεμβάσεις .

 

Επίσης όλα τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου δεν μένουν μόνιμα στην Φλώρινα, ούτε κάνουν την ίδια μέρα αιμοκάθαρση, οπότε για όλους τους παραπάνω λόγους είναι αυτονόητο ότι στον Πρόεδρο πέφτει το μεγαλύτερο φορτίο δραστηριότητας και προβολής.

 

Επιπλέον, εγώ υποβάλλομαι σε άλλη μέθοδο κάθαρσης και είναι φυσικό να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι συνασθενείς μου υποβάλλονται σε συνεδρίες αιμοκάθαρσης.

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, για πολλοστή φορά πως δεν είναι ο Σύλλογος υποχείριο κανενός, ούτε δικό σας, ούτε κανενός άλλου, και ούτε έχει κάποιο προσωπικό όφελος ή κρυμμένο κίνητρο, και όλος αυτός ο κόπος, που πιστέψτε με γίνεται με πολύ προσωπική θυσία, εξαιτίας της ασθένειας, και όποιος είναι νεφροπαθής ή ασχολείται με νεφροπαθείς, μόνο αυτός το αντιλαμβάνεται, γίνεται λοιπόν για να διασωθεί η Μονάδα.

 

Σχετικά με την ΕΔΕ που κάνατε και υπήρξα και εγώ μάρτυρας των γεγονότων που εξετάζονταν, είπατε ότι «άργησε λίγο». Ένας χρόνος είναι λίγος;

Είναι αυτό νόμιμο; Στο μεταξύ με την αντικατάσταση των υπευθύνων νοσηλευτριών το κλίμα είχε αλλάξει  επομένως η ΕΔΕ σας ήταν άκυρη.

Επίσης όταν γίνεται η κατάθεση του μάρτυρα ο Γραμματέας κρατούσε απλά σημειώσεις και 1 χρόνο μετά, μας φέρατε δακτυλογραφημένη κατάθεση την οποία υπογράψαμε. Δεν θα έπρεπε να υπογράφουμε εκείνη την ώρα τις καταθέσεις;  Άνθρωποι είμαστε και μάλιστα ασθενείς, μπορούσαμε να θυμόμαστε με κάθε λεπτομέρεια 1 χρόνο μετά, τι ακριβώς ειπώθηκε και πότε;

Ένας από τους ασθενείς δεν πρόλαβε , για τους παραπάνω λόγους να  υπογράψει, επειδή απεβίωσε. Και η κατάθεση του ήταν υπερ της γιατρού.

 

Κλείνοντας, κε Κοσκοσά, με το θέμα της ΕΔΕ, αναρωτιέμαι γιατί ξεχάσατε (;) να αναφέρετε  ότι για τον ίδιο λόγο με την ΕΔΕ, η Εισαγγελέας είχε εκδόσει απαλλακτική απόφαση  για την γιατρό και επομένως θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να διαταχθεί καινούργια ΕΔΕ υποχρεωτικά.

 

 

Κε Κωτακίδη, είπατε ότι δεν θέλετε «να κλείσει η ΜΤΝ» και πριν προλάβουμε να χαρούμε γι αυτό, ευχηθήκατε «καλό ταξίδι στην κα Βασιλείου» και είπατε επίσης ότι «την άλλη στιγμή θα έρθει Νεφρολόγος».

 

Αν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να φέρετε Νεφρολόγο, γιατί δεν το κάνετε τόσα χρόνια που ζητάμε 2ο γιατρό για την Μονάδα; Πρέπει να φύγει η κα Βασιλείου για να φέρετε γιατρό; Και γιατί επιτέλους αυτή η εμπάθεια στο πρόσωπο της κας Βασιλείου ;

 

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από τότε που άλλαξε η προϊσταμένη, κοντά 2 χρόνια τώρα, λειτουργεί μια χαρά, γιατί προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι υπάρχει πρόβλημα ; Γιατί άραγε υπάλληλος της 3ης ΥΠΕ τηλεφώνησε στην Αγροτική μας ιατρό, κα Τζιώκα Ιφιγένεια, και προσπάθησε να την αποτρέψει από το να έρθει στη Μονάδα;;

 

Πως είναι δυνατόν να παραμείνει η Μονάδα ανοιχτή όταν την ίδια στιγμή προτείνετε να υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο μας ; Πώς θα υποστηριχθεί η Μονάδα μας σε ένα Κέντρο Υγέιας ; Ξέρετε εσείς κάποιο Κέντρο Υγείας που να διαθέτει Μονάδα;

 

Πως είναι δυνατόν ένας γιατρός να προτείνει κάτι τέτοιο ; Έκανε εντύπωση σε όλο τον κόσμο αυτό, όχι μόνο σε μας.

 

Κα Τριανταφυλλίδου, είπατε ότι η κα Βασιλείου εκβίαζε τους ασθενείς βάζοντας τους να υπογράψουν έγγραφα ενώ αυτοί έκαναν αιμοκάθαρση και επειδή φοβόντουσαν υπέγραφαν.

 

Λυπάμαι αλλά θα σας διαψεύσω. Όχι μόνο εγώ αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς, διότι αυτό δεν συνέβη ΠΟΤΕ. Η γιατρός ΠΟΤΕ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο, και το να χρησιμοποιείτε αυτή την λέξη του εκβιασμού είναι μεγάλη ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

Διότι οι ασθενείς κατέθεσαν στην Εισαγγελία γι αυτό και κανένας δεν είπε κάτι τέτοιο, όχι από φόβο, αλλά γιατί ΠΟΤΕ δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

 

Παραλείψατε  όμως να αναφέρετε ότι ο εκβιασμός συνέβη πράγματι αλλά όχι από την κα Βασιλείου αλλά από νοσηλεύτρια η οποία  με εντολή της τότε προϊσταμένης μάζευε υπογραφές την ώρα της αιμοκάθαρσης, και από μένα, σε χαρτί χωρίς κείμενο, για να ακυρώσουν έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, της οποίας ο Αντιπρόεδρος, είχε προσωπική αντίληψη για την κατάσταση στην Μονάδα, γιατί τον καλέσαμε και ήρθε σε συνάντηση όλων μας στο γραφείο της τότε διοικήτριας κας Κετσετζή.

Η νοσηλεύτρια το παραδέχθηκε εγγράφως ( το έγγραφο στην διάθεση σας).

Δεν γνωρίζετε το περιστατικό ή το αγνοήσατε επίτηδες ;

 

Σε σχέση με το έγγραφο που έχετε ( και απορώ πως έφτασε στα χέρια σας) εγώ συγκέντρωσα υπογραφές από τους συνασθενείς μου ( και φυσικά όχι την ώρα της αιμοκάθαρσης) διότι μου ζητήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

 

Ποιος εκβίαζε λοιπόν ποιόν; Για πείτε μου εσείς.

 

Εντύπωση μου έκανε , αλλά και σε όποιον σας άκουσε, ότι το Νοσοκομείο είναι επικίνδυνο. Τι εννοείτε; Ότι όλοι οι γιατροί και το προσωπικό που εργάζεται στο ΓΝΦ είναι επικίνδυνο και άρα ο κόσμος κινδυνεύει ;  (αυτό συμπεριλαμβάνει και εσάς τους 4) ;

 

Εμείς πάντως στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν νιώθουμε κανένα κίνδυνο, έστω κι αν έχουμε ΜΟΝΟ μια γιατρό, και εφημερεύει 25 μέρες το μήνα ( 5 εφημερεύει μια ιδιώτης) και η κα Βασιλείου όλες τις άλλες μέρες που είναι εδώ , καλύπτει όλους τους ασθενείς, και αποφύγατε επιδεικτικά να το αναφέρετε αυτό, αμφισβητώντας την εργατικότητα της και έμμεσα την επιστημονική της επάρκεια;

 

Δηλαδή τι εννοείτε ; ότι οι νεφροπαθείς της Μονάδας μας είναι στον
αυτόματο ; Και αυτοθεραπεύονται; Νομίζω ότι χάσαμε κάθε σοβαρότητα.

 

Με αυτά που λέτε, κα Τριανταφυλλίδου για την επικινδυνότητα του Νοσοκομείου σπιλώνετε και προσβάλλετε ένα σωρό άξιους συναδέλφους σας που με πολύ κόπο κρατούν αυτό το νοσοκομείο ανοιχτό.

 

Με αυτά που ακούγονται ποιος γιατρός , οποιασδήποτε ειδικότητας θα θέλει να έρθει σε αυτό το νοσοκομείο ;

 

Μας είπατε ξανά και ξανά, ότι ποτέ δεν έχει κλείσει κλινική στο Νοσοκομείο μας.

Σας διαφεύγει ενώ εργάζεστε σε αυτό το νοσοκομείο ότι η Ορθοπαιδική είναι κλειστή ;

Ότι 12 μέρες κάθε μήνα περίπου η Μαιευτική και η Παιδιατρική δεν εξυπηρετούσαν περιστατικά;

 

Αναρωτιέμαι γιατί τόσο μένος με την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ; Σαν γιατρος του Νοσοκομείου μας, και μάλιστα διευθύνετε ένα πολύ σοβαρό τμήμα, και είπατε στην συνέντευξη ότι έχετε διατελέσει και διοικήτρια στο παρελθόν, δεν θέλετε λοιπόν να δουλεύει άριστα η Μονάδα και να έχει εργασιακή ειρήνη, όπως εδώ και 2 χρόνια ;

 

Κα Τόϊτου , είπατε ότι αντιμετωπίσατε πολλά προβλήματα με την Μονάδα, παραλείψατε όμως να πείτε, ποιά ήταν η δική σας στάση απέναντι στα προβλήματα που είχαμε  τότε.

Και τα οποία, όπως λέω παραπάνω, επιλύθηκαν όταν αντικαταστάθηκαν οι υπεύθυνες νοσηλεύτριες, κοντά δυό χρόνια τώρα, και ενώ είμαστε μια χαρά, τρίτοι , όπως καθαρά φαίνεται στην συνέντευξη σας, προσπαθούν εκεί που δεν υπάρχει, να δημιουργήσουν θέμα.

 

Ήρθαμε στο γραφείο σας τον Ιανουάριο του 2015, και σας ζητήσαμε βοήθεια 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για να καταγγείλουμε μια κακή νοσηλευτική πρακτική.

Ενώ αρχικά εξαγριωθήκατε με τον σοβαρό κίνδυνο της κακής πρακτικής για μας και μάλιστα επιμένατε να κάνουμε γραπτή αναφορά, μόλις την κάναμε, ξαφνικά αλλάξατε στάση απέναντι μας.

 

Και εξηγούμαι : σας είδα στον διάδρομο της Μονάδας, να επιτίθεσθε σε αιμοκαθαιρόμενους  και να τους προκαλείτε πανικό  και μάλιστα λίγο πριν μπουν για την συνεδρία τους ( τα ονόματα στην διάθεση σας) και να τους λέτε : « να , με τις καταγγελίες σας θα χάσετε όλες τις νοσηλεύτριες από την Μονάδα, και με φέρνετε σε δύσκολη θέση, δεν ξέρω τι να κάνω με το προσωπικό».

 

Σταματήσατε εμένα στον διάδρομο έξω από την Μονάδα και αρχίσατε να μου φωνάζετε ότι «βαρεθήκατε να ασχολείστε μαζί μου» κι «ότι δεν θέλετε να ξαναμιλήσουμε μαζί» και ότι «δεν θέλετε να ξανασχοληθείτε με την ΜΤΝ».

 

Επίσης, ότι έγγραφο σας έστειλα για να σας ζητήσω βοήθεια για την Μονάδα, σας το έστελνα χειρόγραφα, γιατί αμφισβητήσατε την ικανότητα μου να συντάξω μια επιστολή, αλλά ακόμη κι όταν τις παίρνατε χειρόγραφες λέγατε ότι έχω υποβολέα την κα Βασιλείου.

 

Να σας υπενθυμίσω για την ΕΔΕ που κάνατε για την καταγγελία μας  με την νοσηλεύτρια και τις αποστειρώσεις, ότι , ενώ ακόμη υποτίθεται ότι την διερευνούσατε, εσείς είχατε ήδη προ-αποφασίσει το αποτέλεσμα , ότι θα ήταν αθωωτικό και επιδεικτικά , στο διάδρομο μου λέγατε με ειρωνεία : «τζάμπα την έκανες την καταγγελία, θα αθωωθεί , δεναποδεικνύεται τίποτα».

 

Έχετε επιλεκτική μνήμη γιατί όταν βρεθήκαμε κάποια άλλη στιγμή και σας τα είπα τα αρνηθήκατε και με ξαναπροσβάλατε.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να διαμηνύσω σε όλους όσους νοιάζονται πραγματικά για την εξυπηρέτηση των ασθενών στην Μονάδα και στο Νοσοκομείο ,

ότι η Μονάδα λειτουργεί άψογα τα 2 τελευταία χρόνια( 13 συνολικά σε λειτουργία ) καλύτερα από ΠΟΤΕ, και αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί με μεγάλο κόπο, γιατροί και νοσηλεύτριες συνεργάζονται σε πολύ καλό κλίμα, πράμα που το εισπράττουμε μόνιμοι και φιλοξενούμενοι ασθενείς που επισκέπτονται την Μονάδα μας.

 

Σε αυτή τη φάση θα κάνω θερμή παράκληση , εκπροσωπώντας το σύνολο των ασθενών, ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ να εύχεστε καλό κατευόδιο στην γιατρό μας, δεν είμαστε αχάριστοι, εμείς δεν θέλουμε να την χάσουμε, αναγνωρίζουμε και την αγάπη που θρέφει σε μας και την προσφορά της.

 

Εάν δεν σταματήσετε να δυσφημείτε την γιατρό και να διασπείρετε ανακρίβειες για το δήθεν κακό κλίμα και τα δήθεν προβλήματα, θα μας βρείτε απέναντι σας, όλους, και θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσουμε την Μονάδα μας και το Νοσοκομείο μας αν χρειαστεί.