«Φτιάξε το δικό σου μουσείο»

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», η Εφ. Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ οργανώνει από τις 17 ως τις 18 Μαΐου 2018, κατά τις ώρες 10:00-13:00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου μουσείο» για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από μια βιωματική προσέγγιση και ένα εικαστικό εργαστήρι.

Τι είναι το μουσείο, τι είναι αυτό που κάνει ένα αντικείμενο άξιο να εκτεθεί σε ένα μουσείο? Τα μουσεία ανήκουν σε όλους.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή παρουσίασης (power point), όπου θα επεξηγείται τι είναι ένα μουσείο, ποιές είναι οι λειτουργίες του και τι προσφέρει. Στο επόμενο στάδιο οι μαθητές θα εργαστούν σε ομάδες. Καθεμία θα αναλάβει το σχεδιασμό της δική της μουσειακής έκθεσης και θα την παρουσιάσει. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την πρόκληση να επιλέγουν και να εκθέτουν, θα εξοικειωθούν με την επιστήμη της μουσειολογίας και με τη μεθοδολογία της. Τέλος, η δράση ολοκληρώνεται με ένα εικαστικό εργαστήρι, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους έκθεμα.

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερες σχολικές ομάδες, από όσες σε αυτή τη φάση υλοποίησης του προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν, το πρόγραμμα θα επαναληφθεί σε ημερομηνίες οι οποίες θα ανακοινωθούν με σχετικό δελτίο τύπου.

Ο αριθμός των μαθητών δε θα υπερβαίνει τους 15.

Διάρκεια προγράμματος 90-100 λεπτά.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας :  23850 28206

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Ναούμ Ελπινίκη, δρ. αρχαιολόγος-μουσειολόγος  Εφ.Α. Φλώρινας