Παρχάρια 2018 (φωτο & βίντεο)

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας αναβίωσε το έθιμο των παρχαρίων την Τρίτη 1 Μαΐου 2018 στην κατασκήνωση  της Πρώτης, της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο π. θεωνάς, ο Τάσος Αντωνιάδης Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, ο Γιάννης Αντωνιάδης Βουλευτής Φλώρινας και ο Στέφανος Μπίρος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Ακολούθησαν ομιλίες για την παράδοση των Παρχαριών – Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με τον πατροπαράδοτο τρόπο με ομιλητές τον Ιωαννίδη Στυλιανό στρατιωτικό – βαλκανιολόγο και την Βασιλειάδου Ελένη μέλος του Δ.Σ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ταυτόχρονα σε ένα ξύλινο βαρέλι κρεμασμένο από ένα δέντρο παρασκευαζόταν βούτυρο με τον παραδοσιακό τρόπο και έτσι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τη διαδικασία αυτή, τον κόπο και τον χρόνο που χρειαζόταν η παραγωγή του βουτύρου και να δοκιμάσουν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα που τους προσφέρθηκαν.

Το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και το πρωτομαγιάτικο γλέντι συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του κόσμου.