Θεατρικό έργο «Τα Παντρολογήματα»

Η θεατρική ομάδα «Καθηγητές εν αποδράσει» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Τα Παντρολογήματα» του Nikolai Gogol σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπίσαλα στο θέατρο του «Αριστοτέλη» σε δύο παραστάσεις, Δευτέρα και Τρίτη 25 και 26 Ιουνίου 2018. Ώρα έναρξης: 8,30 μ.μ.

Το έργο

Ρωσία 1890 σ’ ένα μικροαστικό περιβάλλον μια κοπέλα (Αγάφια) αναζητά με τη βοήθεια μιας προξενήτρας (Φέκλα) κατά τη συνήθεια της εποχής τον κατάλληλο γαμπρό. Η προξενήτρα, αρκετά καταφερτζού βρίσκει τέσσερις από δαύτους (Ομελέτα, Ανούτσκιν, Ζεβάκιν, Σταρικόφ) που είναι όλοι τους, αλλά και ξεχωριστά μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο επικρατέστερος απ αυτούς ο Ποντκολιόσιν, είναι και αυτός ένα αναποφάσιστο γεροντοπαλίκαρο, που όμως εμπιστεύεται το προξενιό σε ένα φίλο του (Κοτσκαριώφ). Μετά από αρκετές τραγελαφικές καταστάσεις η υπόθεση εξελίσσεται σε grottesco και καταλήγει σε…

Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Παίζουν:

 

Ποντκολιόσιν: Αστέριος Δαγκλής

Κοτσκαριώφ: Ηρακλής Πολατίδης

Ομελέτα: Χρήστος Κατσιούρας

Ανούτσκιν: Νίκος Ταμουτσέλης

Ζεβάκιν: Μιχάλης Ασίκης

Σταρικόφ: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Φέκλα: Δώρα Κατσιγιάννη

Αρίνα: Κρυσταλλία Φραγκιαδάκη

Αγάφια: Σοφία Ζευγώλη

Ντουνιάσκα: Παρή Στυλιανίδου

 

Μουσική: Λάζαρος Βαλκάνης (κλαρίνο)

Λαέρτης Κούλης (κιθάρα)

Μιχάλης Ασίκης (ακορντεόν)

 

Φωτογραφία – Video: Δημήτρης Δούκας

Ήχος – Φωτισμός: Νίκος Νικαλάου

Αφίσα: Σπύρος Παπαχαρίσης

 

Σκηνοθεσία και Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπίσαλας

 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

 

Ξεκινήσαμε το θεατρικό μας ταξίδι το 2014, όταν στην πόλη ευδοκιμούσαν χρόνια τώρα η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, όχι όμως το θέατρο. Ακολούθησαν αρκετές θεατρικές ομάδες και αυτό μας δίνει χαρά.

Χωρίς να ανήκουμε σε κόμματα, παρατάξεις, ΕΛΜΕ κ.λ.π.. Ελεύθεροι από εξαρτήσεις παίζοντας μόνο για κοινωνικούς σκοπούς.

 

Στο πρώτο έργο «Ο θάνατος του Περικλέους», αντί εισιτηρίου ζητήσαμε από το κοινό τρόφιμα για ευπαθείς ομάδες που τα διαχειρίστηκε η Μητρόπολή μας.

 

Στο δεύτερο έργο, το «ΚΑΧΑ ΜΠΑΧΑ», σας ζητήσαμε σχολικά είδη για την «Κιβωτό του κόσμου» και χρήματα για έναν καρκινοπαθή συμπολίτη μας που δυστυχώς αργότερα κατέληξε.

 

Φέτος θέλαμε να μαζέψουμε χρήματα με σκοπό να αγοράσουμε αναπηρικό αμαξίδιο σε κάποιον που το έχει ανάγκη.  Πριν τυπώσουμε την αφίσα της παράστασης βρέθηκε κάποιος σπουδαίος άνθρωπος που μας συγκίνησε. Του μίλησα για το θέμα και αμέσως δέχτηκε να αναλάβει μέχρι του ποσού των 15.000 € τις ανάγκες του συμπολίτη μας.  Είναι σπουδαίος γιατί μου ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Αντί εισιτηρίου λοιπόν θα θέλαμε να φέρετε τρόφιμα για το Γηροκομείο της Μητρόπολης που κάθε μέρα προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

«Τα Παντρολογήματα» του Gogol είναι ένα κλασσικό έργο, μια κωμωδία που αγγίζει διαχρονικά τις ψυχές των θεατών. Διαλέγουμε μόνο κωμωδίες γιατί το χαμόγελο ανακουφίζει. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι  των προσδοκιών σας.

 

Ευχαριστούμε τους:

 

  • Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» που όλα αυτά τα χρόνια μας παραχωρούσε εντελώς δωρεάν τη θεατρική του σκηνή για παραστάσεις και πρόβες.
  • το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την κα Μαργαρίτα Ρόμπαπα εκπαιδευτικό του 1ου Γ.Ε.Λ. Φλώρινας που μας παραχώρησαν μεγάλο μέρος από τα κουστούμια της παράστασης.
  • το ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ και τους αδελφούς Παναγιώτη και Νίκο Ιωάννου που και αυτοί παραχωρούσαν δωρεάν την αίθουσά τους για πρόβες, ιδιαίτερα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
  • το Εσπερινό Λύκειο Φλώρινας και τη Διευθύντριά του κα Μαρία Μπαλογιάννη για την παραχώρηση αίθουσας για τις πρόβες μας.
  • τον Γιώργο και Βασιλική Καραγκιοζίδη για την πολύτιμη και αφανή βοήθειά τους στη θεατρική μας ομάδα.

 

Τέλος θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κ. Σπύρο Παπαχαρίση για την αθόρυβη και πολύ σημαντική προσφορά του στην ομάδα μας.

 

Σας Ευχαριστώ όλους από καρδιάς.