«Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων»

ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση «Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913»,

 την οποία επισκέφτηκαν πολλοί φιλότεχνοι συμπολίτες μας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  από την 9η Ταξιαρχία Πεζικού στην πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», από τις 2 μέχρι 8 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του εορτασμού  των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Περιλαμβάνει έργα που παρουσιάζονται σε συλλογές Στρατιωτικών Μουσείων, ιδιωτικές συλλογές και διαγωνισμό της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

 Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, παραβρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές καθώς και πλήθος  Φλωρινιωτών.

Για την έκθεση μίλησαν o Ταξίαρχος Διοικητής της  9ης  Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ και ο συμπολίτης μας Στρατηγός Διοικητής Α’ ΣΣ.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ  9ΗΣ  Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ

Κυρίες και κύριοι

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των βαλκανικών πολέμων και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τους Τούρκους.

 

Το ΓΕΕΘΑ για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας οργάνωσε εορτές με πολλά δρώμενα και με επίκεντρο όπως ήταν φυσικό τη Θεσσαλονίκη’

Μέσα στα δρώμενα ήταν και η έκθεση πινάκων ζωγραφικής καλλιτεχνών που είχαν ενεργό συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Η έκθεση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του συμπατριώτη σας Δκτου του ΓΣΣ αντιστράτηγου κυρίου Γεωργίου Μπασιακούλη, ο οποίος απόψε μας τιμά με την παρουσία του.

Η έκθεση λοιπόν αυτή την οποία έχω την τιμή να εγκαινιάσω σήμερα στην πόλη της Φλώρινας απαθανατίζει στιγμές ενόπλων συγκρούσεων στα

Βαλκάνια στις αρχές του 20ου αιώνα, προσωπογραφίες στρατιωτικών και πολιτικών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της περιόδου και εικόνες από τη φύση.

Στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών που είχαν ενεργό συμμετοχή στους Βαλκανικούς πολέμους, όπως της πολεμικής ανταποκρίτριας Θάλειας Φλωρά Καράβια, του έφεδρου Αξιωματικού Λυκούργου Κογεβίνα, του οπλίτη Γεωργίου Στρατηγού, του Κενάν Μεσαρέ, γιού του Στρατηγού Ταχσίν Πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό το 1912, καθώς και των Γεωργίου Ροϊλού και Περικλή Λύτρα, αλλά και δημιουργίες των αποφοίτων της Σχολής Καλών τεχνών της Αθήνας.

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε σε ένα χώρο και παρουσιάζεται στο κοινό τόσο μεγάλος αριθμός έργων τέχνης με θέμα τους βαλκανικούς πολέμους.

Τα έργα αυτά προέρχονται από τα στρατηγεία του Γ’ΣΣ στη Θεσσαλονίκη και της VIII Μεραρχίας Πεζικού στα Γιάννενα, καθώς και από τις μόνιμες συλλογές μουσείων , το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στα Ιωάννινα [ Χάνι Εμίν Αγά], επίσης παρουσιάζονται και 28 έργα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Η Θάλεια Φλωρά Καραβία γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Ήταν κόρη ιερέα, πήγε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεν τη δέχθηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών, επειδή ήταν γυναίκα και στη συνέχεια σπούδασε στη Γερμανία.

Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στις εκστρατείες του, ως ανταποκρίτρια και απεικόνισε πολεμικά στιγμιότυπα σε σχέδια με μολύβι, κάρβουνο και παστέλ. Τα έργα της για τους Βαλκανικούς Πολέμους φθάνουν τα 300 και οι συνολικές δημιουργίες της και από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπερβαίνουν τις 3000.

Ο Κενάν Μεσαρέ ήταν ο γιός του αντιπροσώπου διοικητή των Οθωμανικών δυνάμεων, του Αλβανικής καταγωγής στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά. Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος, νατουραλιστής και ζούσε μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Στα έργα, τα οποία δώριζε, αποτύπωσε τοπία της λίμνης των Ιωαννίνων, έκανε πορτρέτα και υπήρξε ο εικονογράφος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων το 1912 -1913.

Ο Γεώργιος Ροϊλός από τη Στεμνίτσα Γορτυνίας ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της < Ομάδας του Μονάχου> και τα έργα του αφορούν κυρίως ιστορικά θέματα και πρόσωπα, ο Λυκούργος Κογεβίνας, ζωγράφος και χαράκτης υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της Χαλκογραφίας και ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το έργο του Περικλή Λύτρα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου ημέρα απελευθέρωσης της Φλώρινας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Ελπίζω να απολαύσετε την επίσκεψη σας στην έκθεση.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

 ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α’ ΣΣ

Κυρίες και κύριοι

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των βαλκανικών πολέμων και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τους Τούρκους.

Το ΓΕΕΘΑ για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας οργάνωσε εορτές με πολλά δρώμενα και με επίκεντρο όπως ήταν φυσικό τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα στα δρώμενα ήταν και η έκθεση πινάκων ζωγραφικής καλλιτεχνών που είχαν ενεργό συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους.

 

Η έκθεση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του συμπατριώτη σας Δκτου του ΓΣΣ αντιστράτηγου κυρίου Γεωργίου Μπασιακούλη, ο οποίος απόψε μας τιμά με την παρουσία του.